Így készülj fel az állásinterjúra, hogy ne fagyj le, ha angolra vált az interjúztató

Akkor sikerült jól egy állásinterjúd, ha azzal az érzéssel lépsz ki az ajtón, hogy hagytál magad után valamit, amiből emlékeznek rád. Viszont jeges csend lehet az eredménye, ha ez az emlék az angol nyelven zajló interjúd leszereplése. Hogyan fogadd fülig érő mosollyal azt, hogy angolra vált az interjúztatód?

Az angol nyelvű állásinterjú sokaknál egy pofon az élettől. Jó lenne elkerülni. Még akkor is, ha azért nem vagy olyan rossz angolból.

Az a néhány másodperc és perc, ami alatt befolyást kell gyakorolj másokra - remélhetőleg pozitív módon - további életedre, karrieredre is befolyással lehet.

Az idegesség, szorongás egy izzasztó helyzetben viszont sosem jó kiindulópont.
 

Hogyan kerüld el, hogy fájdalmas emlékként őrizgesd az állásinterjú kínos perceit?

Először is tedd helyre magadban, hogy mire is készülsz fel igazán, és mit vagy hajlandó megtenni érte.

Lehet, hogy már egy ideje rájöttél, hogy egy állás nem csupán egy megélhetési forrás. Vagy frissdiplomásként most kezded megízlelni a munka világát. Ugyanis nem mindegy, hogy van-e munkád, és hogy milyen munkával töltöd az időd nagy részét.

A munka hatással van rád.

A mindennapokra, a kapcsolataidra, az érzelmeidre. Arra, hogy boldog és kiegyensúlyozott vagy-e vagy sem. Ha belegondolsz abba, hol tartasz jelenleg, és mit értél el; nos a munkádnak döntő szerepe volt az eddig elért eredményeidben.

Ezért perszelő vágyként éled meg, hogy legyen egy jó állásod.

Egy olyan állás, amelyben jól érzed magad.

Nem szeretnéd, hogy meginogjon az önbecsülésed, márpedig a hosszú állásnélküliség torokszorító szituációkat teremthet meg.

Szóval váltanál. Vagy megint munkát keresel.
 

Ismerős szituáció? Nem jössz ki a hó végén, nem érzed jól magad, egész nap görcsben a gyomrod. Az embertelen főnököd teljesen tönkretesz. Éveket húztál le egy cégnél úgy, hogy sikeres voltál a munkádban, és széleskörű elismerésnek örvendtél.

De a főnököd letörte az önbizalmad és önbecsülésed. Tekinteted még most is elhomályosodik.
 

Ha magadra ismerétél, akkor egy lepést már valószínűleg megtettél: munkát keresel.


Minden este szemezgetsz az állások közt, elküldtél már majd 26 ezer cv-t vagy ha stratéga vagy, akkor csak 5-öt, de azt személyre szabottan. CV-d összhangban van a vágyott állás követelményeivel.
 

Azonban egy munka megszerzéséhez nem elég, ha behívnak az állásinterjúra.

Az igazi meccs még csak ott kezdődik.

Mondjon egy példát olyan feladatra, amiben kudarcot vallott!
Legutóbbi felettese szerint miben kellene változnia?

Az állásinterjún nemcsak szakmaiságunkra kíváncsiak, hanem rátermettségünkre is.
És számos banánhéjon el tudsz csúszni.

Ezért a legidegőrlőbbnek sokan azt tartják, amikor egy személyes meghallgatás után sem érkezik visszajelzés. Csak a nagy csend.

A csendet kiváltó tényezők között számos ok húzódhat, de az egyik ilyen, hogy nem készülsz fel arra, hogy hirtelen angolra vált az interjúztatód.

Holott minden szempontnak megfelelsz, imádnak az interjú ideje alatt is, csak úgy sziporkázik a hangulat. Szakmailag pont passzolsz, és már szinte az íróasztalodat is látod magad előtt.
 

majd hirtelen: Can you tell me a little about yourself? – Mesélne magáról egy kicsit?
Why do you want this job? - Miért akarja ezt az állást?

 

Hoppá. Erre nem számítottál. Meleg helyzet.

Szétárad benned az energia, mégsem tudsz megszólalni. Vagy legalábbis nem úgy, ahogy kellene. Egy pályaudvaron még elmegy a hadoválásod, de egy állásinterjún e himmegés, és nehézkes mondatban beszélés már letaglózó.

Látod is az interjúztatók arckifejezésén. A mosoly lefagyott. A történet csattanója, hogy egyszerű kérdéseket tesznek fel, és mindenre tudnád a választ.

Magyarul. Vagy akár angolul is, ha lett volna időd felkészülni.

Lélekben és frappáns kifejezésekben.

Az angol állásinterjúra való felkészülés legfontosabb lépése, hogy átnézd azokat a fordulatokat és kifejezéseket, amivel gördülékenyebben tudsz majd válaszolni a kérdésekre.

Miért vedd át a szituációkat egy magántanárral az állásinterjú előtt?

Mert úgy segíthet neked a standard interjúkérdéseket és néhány válaszmintát is begyakorolni, hogy az nem fog gépiesnek tűnni.

Nem a tükör előtt gyakorlod a válaszokat, hanem húsvér emberrel, akinek angoltudása kifogástalan. És nem a legjobb barátod, barátnőd, aki szubjektívan elfogult. És már 5 éve nem tud zavarba hozni.

És aki előtt nem érzed a vizsgadrukk csíráját sem.

Természetesen nem érdemes hosszabb szöveget szó szerint memorizálni, mert mesterkéltnek fogunk tűnni, de egy magántanár segít abban, hogy felkészült mégis természetes légy.

Ha tetszett ez a cikk, kérjük oszd meg ismerőseiddel is:

Vissza »